Bel: (0180) 654 855 info@ttkbarendrecht.nl

Airco: belangrijke aandachtspunten

Waar moet je rekening mee houden bij aanschaf van een airco? Ga je voor goedkoop? Wat zijn de valkuilen? Onze technici hebben in de afgelopen 20 jaar al heel wat meegemaakt. Die ervaring gebruiken we graag om je te behoeden voor valkuilen. We willen dat je lang klant van ons zult blijven. First time right is dan erg belangrijk voor ons. Goed advies, een vlekkeloze installatie en een redelijke prijs zorgen daarvoor. Op deze pagina bereiden we je alvast graag een beetje voor.

Laat je niet te snel verleiden

Aanbiedingen van airco's zijn genoeg te vinden. Ga niet te snel overstag. Juist bij een airco zijn installatie en goed onderhoud essentieel. Een airco moet vele jaren meegaan. Je kunt wel enkele honderden euro's besparen met een aanbieding op goedkope airco, maar vaak kom je jezelf na enkele jaren tegen. Het onderhoud blijkt duur, er is regelmatig storing. Bovendien blijkt je leverancier lastig bereikbaar en stuurt ook nog hoge rekeningen.

Op deze pagina geven we de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen weer bij je zoektocht naar een geschikte airco.

Waar moet je zeker goed op letten?

Kies een betrouwbare installateur die ook goed onderhoud kan leveren

Onderhoud is essentieel. In een airco kunnen bacteriƫn ontstaan. Denk aan legionella in het gecondenseerde water. Periodieke reiniging en preventief onderhoud voorkomen dat jij en je gezinsleden of collega's ziek worden. Ook de koelvloeistof wil je graag in je systeem houden. Het is schadelijk voor het milieu en voor je eigen gezondheid, wanneer het wegstroomt bij een lek. Ook dit wordt bij goed onderhoud altijd gecontroleerd.

Energielabel

Zeker wanneer je een goedkopere airco overweegt is het belangrijk dat deze toch zo zuinig mogelijk is, anders vloeit je besparing snel weg in energiekosten. Minimaal een A+ label is aan te bevelen.

Aanschafmoment

Dit speelt vooral bij de mobiele airco's. Aan het eind van het zomerseizoen zijn er vaak mooie aanbiedingen. Maar let wel op dat de capaciteit voldoende is voor de inhoud van de ruimte waarvoor je em gaat gebruiken.

Voor vaste airco's gelden de koudere maanden ook als gunstig, maar met name omdat de capaciteit van installateurs vaak groter is. De levertijden zijn dan het kortst.

Goedkoop is duurkoop?

Dat hoeft niet. Het is maar wat je van je airco verwacht. En hoe vaak je deze wilt gebruiken. Koelen doen ze allemaal, maar het gaat om belangrijke nuances. Bij een goedkopere airco worden minder dure componenten gebruikt. Het verschil moet ergens vandaan komen. En geloof ons, dat zit echt niet in de reclamekosten of overhead of omdat een A-merk meer marge maakt. De compressor, geluidsisolatie, gebruikte slangen of materiaal van de aansluitingen spelen allemaal een belangrijke rol. Onze ervaring is dat alle waar hier naar z'n geld is.

Verwachte levensduur

Omdat airco's al een lange evolutie kennen, kunnen we uit ervaring zeggen dat A-merken ook daadwerkelijk langer meegaan. Hieronder vallen de merken Daikin, Mitsubishi, Toshiba, Samsung, LG, en Tristar. Delonghi is kwalitatief erg goed onder de mobiele airco's.