Bel: (0180) 654 855 info@ttkbarendrecht.nl

Alles over Cv-installaties

Uw centrale verwarmingsinstallatie, kortweg cv, zorgt voor de verwarming van uw huis. Het warme water wordt gemaakt in de cv-ketel. Als deze ketel ook het warme water uit de kranen laat komen, noemen we dit een combiketel. Cv-ketels zijn er in twee soorten: de vr-ketel en de hr-ketel.

TTK is cv-specialist. Op deze pagina vertellen we u er alles over.

Werking cv-installatie

Verwarming

Het hart van een cv-installatie is de cv-ketel. De meeste ketels worden nog altijd gestookt met gas. Dit wordt door een brander gebruikt om water in een gesloten systeem te verwarmen. Een circulatiepomp laat dit water door alle cv-leidingen, radiatoren of vloerverwarming in de kamers stromen.

De cv-ketel is aan de andere kant aangesloten op een afvoerkanaal, de rookafvoer. Hier worden de afvoergassen veilig naar buiten geleid. Er moet een gecertificeerd rookgas-kanaal worden toegepast.

De temperatuur wordt geregeld door een thermostaat. Meestal zal deze in de woonkamer te vinden zijn. Hierop stelt u de gewenste temperatuur in. Zodra de temperatuur onder die waarde dreigt te komen, stuurt de thermostaat een signaal naar de cv-ketel en zal deze het water weer verwarmen.

Combiketel

De meeste huishoudens hebben een combiketel. Dezelfde ketel verwarmt dan ook het koude leidingwater zodat u lekker warm kunt douchen. Hiertoe loopt de waterleiding om het gesloten systeem heen. Het verwarmde systeem draagt deze warmte over aan de leiding.

Rendement cv-ketel

Er zijn twee soorten cv-ketels. De oudere vr-ketel, (Verbeterd Rendement) en sinds 1981 de hr-ketel, (Hoog Rendement). Verbeterd rendement betekent dat van de gebruikte energie (gas+stroom) minimaal 83% wordt omgezet in warmte. Als er minimaal 90% wordt omgezet, spreken we van een hoog rendement ketel. Inmiddels wordt de hr-variant verreweg het vaakst toegepast.

Wanneer u niet zeker weet welk type cv-ketel u bezit, kunt u dit zien aan een sticker, de "Gaskeur". Veel fabrikanten voegen deze sticker toe aan hun CE-markering. Deze laat zien dat hun ketel voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen. Een "Gaskeur", is echter niet verplicht.

Uitgefaseerd, maar niet niet ouderwets.

Een moderne hr-ketel is een razendknap stuk techniek. Fabrikanten doen er veel aan om de gebruikte energie op alle mogelijke manieren efficiënt te gebruiken.

De laatste ontwikkeling op cv-ketelgebied is een gecombineerde ketel die met de restwarmte elektriciteit opwekt. Dit gebeurt middels het procedé van een microwarmte-krachtkoppeling (micro-WKK). Voor het duidelijkste begrip wordt dit een HRe ketel genoemd. Een iets grotere variant hiervan wordt gebruikt in de utiliteitsbouw en heet dan mini-WKK. HRe-ketels werken op elektriciteit en worden sinds 2010 toegepast. Inmiddels naderen we in Nederland de 1 miljoen installaties.

Hoewel de HRe-ketel een zeer efficiënte oplossing is en geen gas vraagt, is subsidie erop sinds 2011 niet meer mogelijk. Het effect is er zeker in industriële omgevingen. Maar het is een dure en onvoldoende rendabele oplossing in kleinere (woon) omgevingen

Klimaatakkoord

Onze Overheid heeft bepaald dat er vanaf 2021 geen nieuwe gasgestookte cv-ketels meer mogen worden geplaatst in nieuwbouwprojecten. Dit is één van de maatregelen die zijn afgesproken in ons nationale Klimaatakkoord. Hiermee wordt bijgedragen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs uit 2015.

Met een investering in een duurzaam alternatief, draagt u belangrijk bij aan het terugdringen van de CO2 -uitstoot en dus de opwarming van de aarde.

Wat past in uw situatie?

Nieuwbouw

Voor nieuwbouw is de situatie helder. Hier zal de bouwer een vaste keuze maken of een voorstel doen voor een aantal varianten van een duurzame warmwatervoorziening. Wanneer de beslissing aan u is, kunt u meegaan in een voorstel van de bouwer, maar verstandiger is het om eerst TTK te bellen.

De kosten in een bouwproject zijn niet altijd duidelijk uitgesplitst en de bouwer heeft zelf afspraken gemaakt met installateurs. Dat lijkt makkelijk, maar is niet altijd slim. Natuurlijk, u krijgt dan het huis compleet opgeleverd en alle verantwoordelijkheid ligt bij de bouwer. Toch raakt menig huiseigenaar bij discussie in een kastje-muur- situatie verzeild.

Bestaande bouw

Bij bestaande woningen en utiliteitsgebouwen is de keuze voor een nieuwe warmtevoorziening zeker geen uitgemaakte zaak. Hoewel de warmtepomp en zonneboiler een prachtig rendement kunnen opleveren, moet uw huis of kantoor er wel geschikt voor zijn.

Zeker bij oudere panden is het belangrijk om eerst de isolatie op orde te hebben. Daarna rekenen we samen uit of en welke warmtepomp kan worden toegepast. Dit is een beslissing die u niet even in een avondje neemt. Uiteindelijk moet u vele jaren op een comfortabele woon- of werkomgeving kunnen vertrouwen.

TTK helpt!

Nieuwbouw gepland? Laat TTK meedenken. We helpen u van a tot z. Wij kunnen minimaal het aanbod van uw bouwer transparant toetsen. Aan de andere kant kunnen wij ook, gratis en vrijblijvend, uw nieuwe installatie adviseren, uitrekenen en compleet aanbieden. U moet er immers jaren mee vooruit kunnen!

Bestaande bouw? We beoordelen eerst uw huidige isolatie. Vervolgens rekenen we uw energiebehoefte uit. We adviseren over isolatieverbetering en een nieuwe installatie en bieden dit als een compleet project aan. Met een transparante prijsstelling en duidelijke garantie afspraken. En TTK als één verantwoordelijk aanspreekpunt.