Bel: (0180) 654 855 info@ttkbarendrecht.nl

Alles over airco

Airconditioning is meer dan alleen koele lucht realiseren in je woning of kantoor. Er zijn meerdere manieren om je doel te bereiken en ook bij te dragen aan een lager energieverbruik. Een airco werkt tegenwoordig vrijwel altijd op basis van een warmtepomp. Lees deze pagina om er meer over te leren.

Wat is airco en hoe werkt het?

Airconditioning, door bijna iedereen airco genoemd is een welkome oplossing om de temperatuur en luchtvochtigheid in je huis of een utiliteitsgebouw optimaal te krijgen en te houden. Tegenwoordig werkt vrijwel elke airco met een warmtepomp. Heel simpel gezegd is een airco een warmtepomp plus.

Een airco regelt de volgende zaken:

  • verwarmen
  • koelen
  • ontvochtigen
  • ventileren
  • filteren

Het bekendst is natuurlijk de koele lucht die een airco realiseert. Een puur technisch weetje hierbij is dat een airco geen koude lucht maakt, maar de warmte onttrekt die zich in de aanwezige lucht bevindt. Hoe gaat dit nou? We leggen het uit aan de hand van de belangrijkste onderdelen van een airco of eigenlijk een warmtepomp:

  • Condensor
  • Turbine
  • Compressor
  • Verdamper

De airco zuigt buiten warme lucht aan. In het systeem zelf zit koelmiddel. De warme lucht zorgt ervoor dat de koelvloeistof verdampt. Terwijl de koelvloeistof verdampt en langs koelbuizen stroomt, blaast een ventilator/turbine die "gekoelde" lucht de binnenruimte in. De verdampte (en dus gasvormige) koelvloeistof neemt de warmte intussen mee naar buiten. Daar zorgen een compressor en een condenser ervoor dat het gasvormige koelmiddel weer vloeibaar wordt. Samen met nieuwe warme lucht wordt de vloeistof weer naar binnen gepompt en is de cirkel rond.

Dit is dus eigenlijk het proces van de warmtepomp. Nu is het zo dat koele lucht minder waterdamp kan bevatten dan warme. In de airco zit daarom een ontvochtiger. Deze voert de condens af die tijdens het koelen van de lucht ontstaat. De lucht die in je interieur komt bevat daardoor minder vocht en voelt droger aan.

Een airco is dus een gesloten systeem. De koelvloeistof wordt continu verdampt en weer gecondenseerd. Je begrijpt meteen dat een lek in je airco al snel hele vervelende gevolgen heeft, omdat de werking dan snel ophoudt. Bovendien is gelekt koelmiddel schadelijk voor het milieu.

Soorten airco

Airco-apparatuur is er in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Grofweg maken we de verdeling tussen mobiele en vaste airco's.

Mobiele airconditioning

Een mobiele airco kan je overal neerzetten en is vooral geschikt voor kleinere ruimtes. Deze worden vaak aangeboden via de doe-het-zelf-zaken omdat ze makkelijk neer te zetten zijn, weinig onderhoud vragen en er geen installatie nodig is. Nadelen zijn de beperkte capaciteit en de geluidsproductie. Er zijn 2 uitvoeringen:

Monoblock

Dit is echt één unit. Deze is het goedkoopst in aanschaf en lekker compact. Hij maakt wel het meeste geluid.

Mobiele split-airco

Deze is mobiel, maar bestaat wel uit 2 units. Tussen de delen zit een slang. Je verbindt het buitendeel meestal via een raam- of balkondeuropening. Door de scheiding koelen ze meer en zijn ze wat stiller.

Vaste airconditioning (split-airco)

De vaste airco komt het meeste voor en wordt ook wel "split-airco" genoemd. Deze bestaat dan uit 2 delen. Een binnenunit en een buitenunit. Voor één ruimte noemen we dit een single-split airco. Kun je aan één buitendeel meerdere binnenunits koppelen, dan heb je een multi-split airco.

Bij meer dan 5 ruimtes, vindt een VRF-systeem uitkomst. Dit zal dan vooral kantooromgevingen aangaan. VRF staat voor Variable Refrigerant Flow.

Natuurlijk is het wel van belang om te weten waar en hoe je de buitenunit handig kunt plaatsen. TTK weet hier gelukkig alles van.

Er zijn verschillende uitvoeringen toepasbaar:

Wand airconditioning

Deze variant wordt heel veel toegepast. Je kent ze vast wel van hotelkamers. De zichtbare binnenunit zit vaak hoog tegen de wand. Je hebt er in het interieur weinig aanpassingen voor nodig. Daarom hebben veel kantoren ze. Maar ook in woonhuizen is dit een vaak gekozen uitvoering.

Cassette airconditioning

Steeds meer utiliteitsgebouwen hebben een verlaagd plafond. Hierin kun je bijna onzichtbaar de binnenunit onderbrengen. Je ziet dan een vaak vierkant rooster met uitstroomlamellen naar alle richtingen. De cassette airco oogt vaak meteen luxe.

Plafond airconditioning

Geen verlaagd plafond, maar toch centraal een airco-unit? Of is een wandairco geen oplossing? De plafond airco zie je wel duidelijk zitten, maar is dan een perfecte oplossing.

Console airconditioning

Wanneer je bij het plafond geen mogelijkheden hebt en je de wanden aan de bovenkant niet kunt gebruiken is er de console airconditioning. Deze plaats je op de vloer en soms laag tegen de wand.

Sateliet airconditioning

De satelliet airco is met name een uitkomst voor de grotere utiliteitsgebouwen en panden. Maar ook steeds vaker in nieuwbouwwoningen. De satelliet airco noemen we ook wel kanaalairco. Het mooie aan deze oplossing is dat je alleen kleine uitstroomroosters ziet in het plafond. De echte binnenunit zit centraal. De uitstroomroosters zijn er met kanalen mee verbonden. Het systeem heeft een grote capaciteit en is erg stil.

VRF-uitvoeringen

Alle airco's zijn er ook in VRF-uitvoering (Variable Refrigerant Flow). Dit stelt je in staat je luchtstroom over meerdere uitstroompunten (als je die hebt) naar behoefte te verdelen. In alle gevallen is hier dus maar één buitendeel nodig.

Een airco helpt ook energie te besparen

Het klinkt tegenstrijdig. Besparen met een airco. Terwijl je die vaak primair aanschaft voor extra koeling. Hoe kan dat? Doordat bijna alle airco's met een warmtepomp werken en juist daarin de efficiëncy zit. Een moderne airco koelt niet alleen, maar verwarmt ook. Daarmee vormen ze een hele mooie aanvulling op je verwarmingssysteem. Ze maken gewoon heel slim gebruik van de temperatuur in de buitenlucht of uit de grond. Daarmee halen ze een rendement van soms wel 400%!

TTK is dé airco-expert van de regio

Bij het kopen van een airco komt meer kijken dan een goede aanbieding. Korting smaakt lekker, maar de nasmaak van een slechte installatie en kwaliteit is nog lang bitter. Ga niet over één nacht ijs, staar je niet blind op de prijs. Laat je 100% onafhankelijk en vrijblijvend adviseren door TTK.

Blijf daarnaast zelf goed nadenken en lees onze tips waar je zeker op moet letten bij je zoektocht.

Aandachtspunten airconditioning

Maak een afspraak met TTK. Gratis en zonder verplichtingen. Je kunt er alleen maar wijzer van worden.

Kennismaken met TTK