Bel: (0180) 654 855 info@ttkbarendrecht.nl

Wat moet u weten over warmtepompen?

Warmtepompen zijn belangrijk voor de energietransitie. Er is een woud aan mogelijkheden, maar ook valkuilen. Een verkeerde keuze kan grote gevolgen hebben. Onvoldoende warm water, geluidsoverlast voor je buren én uzelf. Ontwikkelingen zijn hier volop in beweging. Zeker bij de A-merken. De gerenommeerde leveranciers kunnen duurder lijken, maar hebben prachtige en toekomstvaste oplossingen. TTK kent alle ins en outs. Op deze pagina vertellen we waar u op moet letten.

Waarom een warmtepomp?

Met een warmtepomp kunt u overschakelen van gas naar nieuwe energiebronnen. Hiermee draagt u bij aan de energietransitie. U warmt uw huis of kantoor op een duurzame manier op. Het rendement van een warmtepomp is hoog. Soms wel 500% of meer.

Met een moderne warmtepomp genereert u dus heel effectief een uitstekende warmtevoorziening. Die warmte wordt gewonnen uit duurzame bronnen als de aarde, lucht of water.

Uw stroomverbruik zal weliswaar iets toenemen, maar u kunt helemaal of deels (bij een hybride ketel) van het gas af. Daarbij neemt vooral de CO2-uitstoot enorm af.

Eisen aan uw woning

Kan iedereen zomaar een warmtepomp toepassen? Nee. Een warmtepomp kiest u voor vele jaren. Van een verkeerde keuze heeft u dus lang spijt. Laat u daarom altijd vooraf goed adviseren.

Alleen een kundige installateur behoedt u voor valkuilen. Met 20 jaar ervaring heeft Thoonen Totaal Installaties, nu TTK opgezet. TTK ontleent haar bestaansrecht aan grondige kennis over het aanwenden van de nieuwe energiebronnen. We werken al jaren nauw samen met de gerenommeerde fabrikanten.

We luisteren eerst naar uw doelstellingen en vragen, daarna zoeken we uit of en op welke wijze deze het meest effectief zijn in te vullen. U kunt zelf al een eerste inschatting maken over de toepasbaarheid van een warmtepomp in uw woning of kantoor. Ga hiervoor naar deze checklist.

Soorten warmtepompen

Wanneer u weet dat u in de basis een warmtepomp kunt toepassen, kunt u over het soort pomp nadenken. Deze keuze is afhankelijk van ruimte en uw budget. We zetten de verschillende soorten warmtepompen kort op een rij:

Hybride Warmtepomp

Als uw huis redelijk geïsoleerd is, is dit een goede keuze. "Redelijk" houdt in, HR-glas, dak, vloer-isolatie. Een hybride warmtepomp werkt samen met uw HR-ketel. U bespaart flink op gasverbruik en reduceert CO2-uitstoot. U kunt kiezen voor aanschaf van een combinatie met een HR-ketel. Heeft u nog een recente HR-Ketel? Dan schaft u alleen de warmtepomp aan.

Enkele cijfers:

  • Reductie CO2: 25%
  • Besparing per jaar: € 175,- tot € 200,-
  • Subsidie mogelijkheden: € 1.500,- tot 1.800,-

Elektrische warmtepomp

Is uw huis goed geïsoleerd en uw huidige CV-ketel eerdaags aan vervanging toe? Een elektrische warmtepomp kan dan een slimme keuze zijn. U gebruikt geen gas meer voor de warm watervoorziening. De meeste woningen vanaf bouwjaar 2000 zijn prima geïsoleerd. In dat geval kunt u ervoor kiezen meteen uw gehele verwarmingssysteem op de nieuwe situatie aan te passen. Omdat dit best een forse investering vergt, wilt u niets aan het toeval overlaten. Laat TTK u altijd vooraf adviseren!

Enkele cijfers:

  • Reductie CO2: tot 50%
  • Besparing per jaar: € 400,- tot € 600,- (energie + gas)
  • Subsidie mogelijkheden: Van € 1.300,- tot € 3.400,-

Ventilatie warmtepomp

Wanneer uw woning ouder is en dateert uit de jaren 70, dan zijn er toch mogelijkheden voor een warmtepomp. We gaan dan na of een ventilatie warmtepomp interessant is. Ook hier geldt dat u eerst de isolatie op orde moet hebben voor u deze succesvol kunt toepassen. Een ventilatie warmtepomp is dan een voordelige manier om toch flink te kunnen besparen.

Ook hier enkele cijfers:

  • CO2 reductie: tot 25%
  • Besparing per jaar: tot € 200,-
  • Subsidie mogelijkheden: € 1.350,-

Welke bron kiest u voor uw warmtepomp?

Warmtepompen zijn er in meerdere uitvoeringen. Er kunnen ook meerdere bronnen aangewend worden om de pomp te laten werken. Op deze pagina zetten we de verschillende bronnen op een rij.

Aandachtspunten

Een warmtepomp is niet iets dat u "even online" moet willen bestellen. U moet er vele jaren tevreden van kunnen genieten. Juist daarom hecht TTK veel waarde aan een goed advies en inventarisatie. Wanneer u in het voortraject al valkuilen kunt ontwijken, heeft u daar later heel veel baat bij. Wat zijn dan die overwegingen en aandachtspunten? Bekijk een aantal feiten en aandachtspunten op een rij.

Subsidie

Sinds begin 2016 kunt u subsidie krijgen bij de aanschaf van apparatuur om gebruik te kunnen maken van duurzame energiebronnen: InvesteringsSubsidie Duurzame Energie, afgekort tot ISDE. Hoewel u bij aanschaf van een nieuwe installatie vrijwel altijd in aanmerking zult komen, is het interessant om u hier toch in te verdiepen. Natuurlijk kent TTK de regelgeving perfect. Wilt u er alvast meer over lezen? Ga dan naar de subsidie-pagina.