Bel: (0180) 654 855 info@ttkbarendrecht.nl

Bronnen voor een warmtepomp

Een warmtepomp kan werken op verschillende bronnen. De keuze hangt af van uw woning- of bedrijfssituatie en budget. Hoe complexer de techniek, hoe hoger de éénmalige investering. Maar ook hoe hoger de subsidie en de besparing op je energiekosten voor jaren. TTK rekent samen met u de beste keuze uit.

Om een beeld van de verschillende uitvoeringen te geven, vatten we deze kort samen. De technische uitvoering van de verschillende systemen kan namelijk ook weer op meerdere manieren. Bij de inventarisatie neemt TTK alle mogelijke scenario's met bijbehorende kosten voor uw specifieke situatie door. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt voor vele jaren.

Brinewater/water

De bron is een gesloten buizensysteem; de collector. De meest voorkomende uitvoering hiervan is een buizenstelsel, verticaal in de grond. Deze collector wordt gevuld met water waaraan een antivriesmiddel is toegevoegd. Dat water noemen we "brinewater".

Aan de afgiftekant, dus in uw woning of utiliteitsgebouw, gebruiken we water. Denk bijvoorbeeld aan het vloerverwarmingssysteem.

Dit type komt in aanmerking wanneer het af te geven vermogen onder de 60kW blijft.

water/water

Aan de afgiftekant gebruiken we ook hier water.

Voor de collector wordt, in plaats van een gesloten buizensysteem, gebruikt gemaakt van een open bron, namelijk grondwater. Dit wordt opgepompt, door een warmtewisselaar gevoerd en weer afgevoerd de bodem in.

Het benodigde afgegeven vermogen ligt hier boven de 60kW.

De water/brine en water/water uitvoeringen zullen in ons land meestal uitgevoerd worden als bodempomp. Een belangrijk voordeel hiervan is dat deze in de zomer ook passief kan koelen. Het water van een bodemcollector is dan ongeveer 18 graden. Wanneer u de warmtewisselaar bij warm weer uitzet kunt u aan het afgiftesysteem dus ongeveer dezelfde temperatuur geven.

ventilatielucht/water

Bij deze vorm is het beschikbare vermogen beperkt. Er wordt immers gebruik gemaakt van de energie uit de afgezogen lucht uit uw huis. Zou u te veel afzuigen, dan zou er ook meer, koude, lucht moeten worden aangezogen. Deze moet eerst weer verwarmd worden hetgeen weer extra energie vraagt.

Wanneer is deze interessant? Bijvoorbeeld in de combinatie warmtepomp-boiler. Zo kunt u, in zeg een dag, een grote boiler verwarmen zonder dat dit veel elektriciteit kost.

(buiten)lucht/water

Deze variant kan naast verwarmen, meestal ook actief koelen. Deze is in aanschaf goedkoper dan de bodemwarmtepomp. Deze laatste heeft wel weer een hoger rendement, dus rekenen is de moeite waard. Doordat de eerder genoemde bodempomp passief kan koelen wordt deze in ons land meer toegepast. Maar de buitenlucht-pomp wordt ook nog steeds doorontwikkeld.

lucht/lucht

Wanneer je de buitenlucht als bron gebruikt en naar binnenlucht op de gewenste temperatuur leidt, heb je een lucht/lucht uitvoering. Deze variant kan vaak ook actief koelen en licht dicht tegen een airco aan.