Over hybride zonnepanelen
Hybride zonnepanelen bestaan nog niet zo lang, maar gaan een grote toekomst tegemoet. Met hybride zonnepanelen wek je stroom op èn verwarm je je tapwater. Je haalt dus met één installatie twee oplossingen in huis. Dit levert een aanzienlijke besparing op.
Hybride zonnepanelen; een perfecte combinatie.
Bij een hybride zonnepaneel heb je 2 delen: het zonnepaneel zelf en de collector. In de buizen van de collector zit de vloeistof die opgewarmd word. Meestal is dit Glycol, een combinatie van water en koelmiddel. Toch blijft de temperatuur in deze buizen lager als in het zonnepaneel zelf. De collector koelt dus de zonnepanelen. Een koeler zonnepaneel geeft een hoger rendement. Dit zal wel 40% kunnen zijn. Het zonnepaneel helpt ook mee met het verwarmen van de vloeistof in de collectoren. Win-win dus!
Met hybride zonnepanelen heb je één installatie op je dak voor twee systemen. Zo gebruik je de beperkte ruimte dus optimaal.
Nadruk op stroom of warm water
Afhankelijk van je situatie kun je nog kiezen uit 2 varianten, waarbij je de nadruk kunt leggen op elektriciteit of warm water.
Variant PVT-panelen:
Dit zijn fotovoltaïsche zonnepanelen met daarachter een buizenstelsel. De nadruk bij deze panelen ligt op het opwekken van elektriciteit. Dit is de beste keuze als je lage temperatuur verwarming hebt, zoals vloerverwarming of een warmtepomp.
Variant PVT-collectoren:
Hier ligt de nadruk op het thermische rendement. Deze collectoren zijn het beste in situaties waarin er een hoge warmtevraag is, zoals het geval is bij centrale verwarming.
TTK inventariseert helemaal gratis en komt met het beste advies voor jouw situatie.
Duurder, maar ook meer rendement
Hybride zonnepanelen zijn wel een stuk duurder dan gewone. Ongeveer 50%. Daartegenover staat wel een veel hoger rendement.
Hoewel hybride en toch zeker innovatief, vallen ze voor subsidies onder de zonnepanelen. En daar zit geen subsidie meer op. Op zich een rare beslissing vinden we bij TTK, want hybride zonnepanelen dragen extra goed bij aan de energietransitie. Maar het is niet anders. Natuurlijk gelden hiervoor wel dat je BTW terug kunt vorderen. TTK helpt je hier graag bij.
Wat TTK ook doet is je helpen bij het nagaan of er nog regionale of gemeentelijke subsidies beschikbaar zijn. Deze kunnen per gemeente en situatie verschillen.