Bel: (0180) 654 855 info@ttkbarendrecht.nl

Warmtepomp: feiten en aandachtspunten

Lees hier alles over zaken waar u op moet letten voordat u een warmtepomp succesvol kunt toepassen. Natuurlijk zal TTK alles grondig inventariseren en ervoor zorgen dat u geen fouten kunt maken. Met 20 jaar ervaring en hoge klanttevredenheid mag dit ook simpelweg niet. Wij nemen graag de verantwoordelijkheid voor uw comfort.

Rendement

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. COP staat voor Coefficient of Performance. Een theoretische waarde. Hoe hoger dit getal hoe beter het rendement. Heeft u een bodempomp, dan is deze waarde vrij constant.

Bij een lucht-warmtepomp spelen de seizoenen en het klimaat een belangrijke rol. Dan spreken we over de SCOP, de Seasonal COP. Hiervoor hebben de fabrikanten in overleg met de overheid hun metingen uitgemiddeld over de seizoenen en de klimaatzones in Europa.

Koelen

Een brine/water-warmtepomp kan passief koelen. Immers ook bij hoge buitentemperaturen, blijft de temperatuur in de bodem relatief laag.

Een lucht-warmtepomp met een koelingsfunctie, doet dit actief. De hoge luchttemperatuur moet immers worden afgekoeld? Dit kost dus elektriciteit.

Werkingstemperatuur lucht-warmtepomp

Let op de minimale (lucht)temperatuur waarop de warmtepomp nog werkt. De meeste pompen werken prima tot -15 à -20 graden Celsius. Verwacht u hier onder te komen, dan zijn er elektrische elementen die de lucht kunnen voorverwarmen.

Subsidie

Vergeet de subsidiemogelijkheden niet! Als particulier, maar ook als ondernemer. Check wel altijd of het apparaat van uw keuze op de lijst van het RVO voorkomt! Natuurlijk behoedt ook TTK u voor een verkeerde keuze.

Naast landelijke subsidies (RVO) zijn er soms nog regionale of gemeentelijke mogelijkheden. Ga deze dus ook na voor uw gemeente.

Aanschaf

Meer dan de aankoopprijs

Mensen zijn snel geneigd naar de aanschafprijs te kijken. Zeker bij dit soort apparatuur is dit niet slim. In de praktijk blijkt een duurder systeem over de totale levensduur minder te kosten. Moet je dan de duurste hebben? Nee, maar binnen de hoofdvarianten (lucht, water) zijn er aanzienlijke verschillen en uitvoeringen. TTK adviseert alleen de warmtepomp die ook echt op uw situatie en wensen aansluit.

Terugverdienen?

Dan hebben we nog de terugverdientijd. Eigenlijk een misleidend woord, maar goed bedoeld. Ondanks de hogere initiële investering zijn na gemiddeld 10 jaar de kosten ten opzichte van een traditionelere installatie goedgemaakt.

Met een kleinere beurs toch geen HR-ketel dan?

Een HR-ketel is natuurlijk goedkoper in aanschaf. En ja, niet iedereen heeft voldoende eigen middelen beschikbaar en lenen zit niet in ieders natuur. Verstandig, maar denk toch goed na of er geen manier is om voor een warmtepomp te kiezen. Huur of lease kunnen namelijk ook! Feit blijft dat een warmtepomp al snel een rendement oplevert dat 4(!) keer hoger ligt dan dat van een HR-ketel.